Het aantal arbeidsongevallen stijgt en dat is zorgwekkend. Dit blijkt uit nieuwe cijfers gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2017 vonden er 93.000 arbeidsongevallen plaats waarbij sprake was van meer dan vier dagen verzuim. In 2015 was dit 73.000. De stijging komt niet alleen door een toename van het totaal aantal werknemers, het percentage arbeidsongevallen is gestegen van 0,9 procent naar 1,2 procent.

 

De helft van alle arbeidsongevallen vindt plaats in de zorg-, industrie-, en handelssector. Dit is logisch te verklaren, bijna de helft van alle Nederlanders werkt in deze sectoren. De zorgsector springt er echter uit omdat de meeste arbeidsongevallen daar tijdens avond- en nachtdiensten plaatsvinden. Als oorzaak wordt de hoger(e) werkdruk aangewezen. De tweede sector met de meeste arbeidsongevallen is de industriesector. In 2017 had 1,9 procent een arbeidsongeval. Dit is dus 0,7 procentpunt hoger dan het gemiddelde.

 

Jaarlijks resulteren 20.000 arbeidsongevallen in een bezoek aan de eerste hulp. De verschillende soorten letsels zijn zichtbaar in onderstaande tabel:



 

Het aantal arbeidsongevallen blijft dus een serieus aandachtspunt. Met name nu het aantal gevallen in verhouding toeneemt is het verstandig extra goed stil te staan bij eventuele risico’s en de beperking daarvan. Het in kaart brengen van risico’s wordt gedaan aan de hand van een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Bij ARBO centrum kunnen we ondersteunen bij en adviseren op het gebied van een RI&E. Meer weten? Neem dan contact met ons op via info@arbocentrum.nl of 088 123 0888

 

Bronnen:

 

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/29/meer-arbeidsongevallen-met-vier-of-meer-dagen-verzuim

 

https://www.skipr.nl/actueel/id19117-zorgwerknemer-heeft-relatief-vaak-arbeidsongeval.html

Bericht delen:

Verder lezen?