Wat is een verreiker ?

De één noemt het een hoogwerker, de tweede een hijskraan en een weer een ander een graafmachine. Een verreiker staat niet benoemd in de het Nederlands woordenboek, dus vragen veel mensen zich af: “Wat is een verreiker nu eigenlijk?”

Een verreiker is een voertuig dat gebouwd is om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Een verreiker heeft een telescooparm (uitschuifbare giek), die naar voren, achteren, boven en beneden kan bewegen. Op ruw terrein is de verreiker in zijn element. Verreikers worden vaak gebruikt in de infrastructuur, agrarische- en industriële sector.

Er wordt onderscheid gemaakt uit 2 varianten verreikers

– Roterende verreiker

– starre verreiker

Op een verreiker zit een telescooparm die, zoals de naam al zegt, zeer ver, maar ook hoog kan reiken. Door het grote bereik, 20 meter of meer is geen uitzondering, kunnen verreikers vaak op voor andere machines onbereikbare plaatsen komen.

Een verreiker is niet alleen geschikt voor het heffen en verplaatsen van lasten. De giek van de verreiker kan worden uitgerust met verschillende voorzetstukken, zoals bijvoorbeeld palletvorken of een grondverzetbak. Door het monteren van hulpstukken is de verreiker ook inzetbaar als:

• Heftruck

• Hoogwerker

• Hijskraan

• Grondzetmachine

Doordat de verreiker in te zetten is op meerdere disciplines is het één van de ingewikkeldste machines waarbij het gaat om regelgeving. Het gebruik als hijskraan kan tot gevolg hebben dat de gebruiker andere vaardigheden moet hebben dan bij het gebruik als hoogwerker.

wat is een verreiker

Risico’s verreiker

Het gebruik van een verreiker kan grote risico’s met zich meebrengen.

Een aantal voorbeelden zijn:

– Raken van obstakels

– Kantelen

– Klemzitten

– Vallen van voorwerpen vanaf de verreiker

– Er vanaf vallen

Een bekend geval is het ongeluk in Oosterwolde in 2015:

Bron: OM

“De zogeheten verreiker was naar het terrein gebracht zodat er verlichting en spandoeken opgehangen konden worden. Maar de verreiker werd tijdens het evenement ook gebruikt om mensen op een hoogte van zo’n 20 meter van het uitzicht te laten genieten. Hierin zit volgens de officier van justitie de kern van het verwijt: ‘De verdachte heeft de verreiker ingezet als een soort kermisattractie, terwijl de verreiker daarvoor helemaal niet bedoeld is en ook in het geheel niet is gekeurd.’

De verreiker viel om, terwijl er vijf volwassenen en acht kinderen in het bakje stonden. Een toeschouwer op de grond werd geraakt en overleed aan de gevolgen van zijn verwondingen.”

Het is dus belangrijk om je altijd aan de richtlijnen te houden.

Veilig aan het werk met een verreiker

De machinist van de verreiker valt onder de wettelijk verplichte certificaten. Het certificeren van gebruikers zorgt ervoor dat de veiligheid toeneemt in het verticaal transport.

Regels bij het gebruik van:

• Verreiker voor het heffen en verplaatsen van lasten

• Verreiker als mobiele kraan

Indien de verreiker een capaciteit van 10 tonmeter of meer heeft, dient de machinist in het bezit te zijn van een certificaat.

• Verreiker als hijskraan

Indien de verreiker is omgebouwd tot hijskraan gelden voor de machine dezelfde regels en normen als voor hijskranen (NEN-EN 13000).

• Verreiker als hoogwerker

Indien de verreiker is omgebouwd tot hoogwerker, dient deze aan alle eisen voor de hoogwerker te voldoen.

Wat is een verreiker ? Een verreiker is een machine die veelzijdig inzetbaar is, doordat hij kan worden uitgerust met meerdere opzetstukken. Bij het gebruik van een verreiker is het verplicht om in het bezit te zijn van een certificaat, omdat verkeerd gebruik grote risico’s met zich mee kan brengen. Afhankelijk van de wijze waarop de verreiker wordt ingezet kan het noodzakelijk zijn dat een aanvullende opleiding vereist is.