vca examen moeilijk

Wat is VCA?

VCA is een afkorting en staat voor Veiligheid, Gezondheid, Milieu Checklist Aannemers. Het is een programma waarbij bedrijven worden getoetst en gecertificeerd op hun kennis van veiligheid, gezondheid en milieu

Door steeds meer werkgevers, opdrachtgevers, en aannemers wordt het bezitten van individueel VCA-certificaat verplicht gesteld. VCA is bedoeld voor iedereen die werkzaam is in een branche met een risicovolle omgeving. Voorbeelden van branches met een verhoogd risico:

  • Bouwkunde
  • Elektrotechniek
  • Werktuigbouw
  • Andere techniek (schilders, isolatie, brandweer, transport, logistiek, steigerbouw, reiniging, straling, conserveren e.d.)

VCA of VCU

VCU staat voor Veiligheid en Gezondheids Checklist Uitzendorganisaties. Het is daarmee feitelijk de VCA van het uitzendbureau. Middels het VCU certificaat toont het uitzendbureau aan dat zij beschikt over een gedegen VG-Beheersysteem.  VCU en VCA zijn ondergebracht bij de onafhankelijke stichting SSVV. Hetgeen staat voor Stichting Samenwerken Voor Veiligheid.

Is een VCA examen moeilijk?

Uiteraard verschilt het per persoon hoe moeilijk deze het examen vindt. Voor de meeste mensen die in een risicovolle branche werkzaam zijn met een gemiddeld leerniveau, is het VCA examen prima te halen. Het is niet heel erg moeilijk, maar wel veel informatie.

Slagingspercentage VCA

Een gedegen voorbereiding helpt de slagingskans te vergroten. Het algemene slagingspercentage van VCA ligt tussen de 75% en 88%. Voor mensen met een dyslexie, die moeilijk lerend zijn of moeite hebben met lezen kan dit examen een stuk lastiger zijn.

Voorbereiding is het halve werk

VCA examen moeilijk? Niet als jij je goed voorbereid! Om de slagingskans te verhogen is het aan te raden om vooraf een recent cursusboek door te nemen, en een proefexamen te maken. Er zijn complete examens op te vragen via het web.

VCA Basis of VCA Vol

VCA Basis is genoeg voor iedereen die geen leiding geeft. Geef je wel leiding, of ben je ZZP-er  dan moet je in het bezit zijn van VCA Vol. VOL staat voor Veiligheid Operationeel Leidinggevende. VCA Vol is uitgebreider, alle elementen die in VCA Basis zitten komen terug in VCA Vol.

VCA examen basis
VCA basis geeft onder andere informatie over wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en het voorkomen van ongevallen. Dit examen is bedoeld als je werkzaam bent voor bijvoorbeeld een aannemer. Kandidaten die al wat langer werkzaam zijn in deze branche zullen het examen wat makkelijker vinden. Het VCA basis examen bestaat uit 40 meerkeuze vragen

VCA examen VOL
Ben je leidinggevend of ZZP-er en werk je op een locatie waar VCA verplicht is? Dan dien je het VCA VOL examen te doen. Deze lesstof is uitgebreider en er worden een aantal extra onderwerpen als TRA (Taak Risico Analyse), veiligheidsprocedures en het bedrijfsnoodplan.Het VCA Vol examen bestaat uit 70 meerkeuze vragen.

Hoe lang is VCA geldig?

Zowel het VCA Basis als VCA Vol diploma of certificaat zijn 10 jaar geldig. Na 10 jaar moet het volledige examen opnieuw worden gedaan. In het Centraal Diploma Register VCA is vastgelegd welke diploma’s er vanaf 2004 zijn uitgegeven. In het CDR VCA kan ook opgezocht worden of iemand nog in het bezit is van een geldig diploma.

vca examen moeilijk