Vakantiekracht binnen jouw bedrijf?

De vakantieperiode komt er weer aan. Dat betekent als bedrijf dat er vakantiekrachten aan het werk zullen gaan. Een vakantiekracht is vaak jong en onervaren, waardoor de kans op ongelukken groter is. Veiligheid op de werkvloer is zeer belangrijk en verdient nog meer aandacht tijdens de vakantieperiode.

Nederland telt ruim 100.000 bedrijven met een magazijn. In deze magazijnen werken ruim 210.000 magazijnmedewerkers. Jaarlijks gebeuren er volgens de brancheorganisatie 1500 bedrijfsongevallen, waarvan gemiddeld zeven met dodelijke afloop. „Tachtig procent van deze ongevallen wordt veroorzaakt door menselijke fouten.

Een werkgever moet zijn werknemers een veilige werkplek bieden. Iemand die werkzaam is in een bepaalde branche moet op dat vlak dus goed geschoold of geïnstrueerd zijn. Het zou vervelend zijn als jouw bedrijf in het nieuws komt met slechte publiciteit, door een ongeval, welke voorkomen had kunnen worden door bijvoorbeeld het halen van een veiligheidscertificaat. En naast slechte publiciteit kun je ook nog eens rekenen op een fikse schadeclaim.

vakantiekracht

Welke maatregelen kun je als bedrijf treffen?

Vertel je vakantiekrachten goed wat hun werkzaamheden en wat de risico’s zijn. De arbeidsinspectie (SZW) controleert tijdens vakantieperiode extra op veilig werken met vakantiekrachten.

1.Zorg dat een werknemer gecertificeerd is

In bijna alle magazijnen wordt er gebruikt gemaakt van logistieke transportmiddelen. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een heftruck, reachtruck of palletwagen.
Het is van groot belang dat de medewerker die het voertuig bestuurt in het bezit is van een certificaat of diploma van dit transportmiddel. Zo’n certificaat is nodig om te weten hoe je met het transportmiddel zelf moet omgaan maar ook leer je om te letten op de arbeidsomstandigheden en de veiligheid rondom het transportmiddel.

 2.Zorg dat de werkplek opgeruimd is

Een opgeruimd magazijn verminderd de kans op ongelukken. Zorg ervoor dat het magazijn geen gevaar wordt voor de medewerkers. Zorg ervoor dat er voldoende zicht is door het vermijden van hoge magazijnstellingen. Laat geen dozen of verpakkingsmateriaal rond slingeren. En bovenal… een opgeruimd magazijn staat ook nog eens netjes!

3.Zorg voor veilig gebruik van machines

Alvorens een machine te gebruiken dien je meestal een bepaalde volgorde van handelingen aan te houden. Soms wordt een bepaald handeling een routine. Voor de veiligheid is het van belang om bewust te worden van de juiste handelingen! Daarnaast moet eerst gecheckt zijn of de machine preventief is bijgehouden en gekeurd. Nog meer veiligheidstips: Check ook de juiste instellingen nog eens. En hoe lang is het geleden dat de machine is onderhouden?

 4 Lossen op de juiste manier

Zorg voor een steekwagen of gebruik de heftruck als deze aanwezig is. Verplaats anders de goederen in kleinere oplages, zodat je rug niet wordt overbelast door het gewicht.

5.Zorg ervoor dat de juiste beschermingsmiddelen worden gebruikt.
Eén van de belangrijkste veiligheidstips: “beschermingsmiddelen”. Onder beschermingsmiddelen verstaan we o.a. gehoorbescherming, handbescherming, veiligheidskleding, veiligheidsbril, helm, veiligheidsschoenen, gelaatsbescherming, valbeveiliging, ademhalingsbescherming. Een veiligheidsvest is ten alle tijden een goed idee! Hierdoor zorg je dat de je zichtbaar wordt. Zorg dat je als werkgever deze beschermingsmiddelen beschikbaar stelt. De werkgever moet het goede voorbeeld geven. De werknemers zullen dit overnemen en eerder regeltjes accepteren. Probeer bewust met veiligheid bezig te zijn en zorg dat het een gewoonte wordt. Gebruik deze veiligheidstips en voorkom ongevallen op de werkplek.

Welke certificaten kan ik mijn vakantiekracht aanbieden?

Onderstaand benoemen we de certificaten, die het meest worden gebruikt in de logistieke sector. Deze kan het bedrijf, de vakantiekrachten aanbieden zodat zijn zo goed mogelijk geïnstrueerd zijn:

Voorkom ongelukken en zorg dat je personeel goed geïnstrueerd en opgeleid is en hierdoor veilig aan het werk kunnen gaan óók in de vakantieperiode!