heftruck openbare weg

Bij ARBO opleidingscentrum wordt vaak de vraag gesteld of je met een heftruckcertificaat ook gewoon de openbare weg op mag.

T-Rijbewijs of Heftruckcertificaat openbare weg

Gebruik je een heftruck dan moet je aan kunnen aantonen dat je voldoende deskundig bent. Met het behalen van een heftruckcertificaat voldoe je op dit punt aan de regelgeving. Het maakt hierbij niet uit of de heftruck zich bevind op eigen terrein of op de openbare weg:

Heftrucks behoren tot de Motorrijtuigen Met Beperkte Snelheid (MMBS). Onder deze categorie vallen ook tractoren, srv wagens, shovels, verreikers, grasmaaiers etc)  Om de openbare weg op te mogen met de heftruck  moet je naast het heftruckcertificaat sinds 1 juli 2015 in het bezit zijn van een T-rijbewijs (rijbewijs voor het besturen van een MMBS), of een B rijbewijs dat is uitgegeven voor 1 juli 2015. In dit laatste geval wordt het T-rijbewijs namelijk automatisch bijgeschreven bij de volgende verlenging. Als je met een heftruck op de openbare weg bent moet je dus aan beide eisen voldoen.

Uitzondering op deze regel zijn heftrucks die smaller zijn dan 1.30 meter en zich op de openbare weg bevinden om een voertuig te beladen of te lossen. In veruit de meeste gevallen zijn dit heftrucks met een hefvermogen van minder dan 4 ton. Maar kijk voordat je de openbare weg opgaat altijd eerst de specificaties grondig na.

Eisen heftruck op de openbare weg

De bestuurder van een heftruck op de openbare weg moet aan bepaalde eisen voldoen. Maar ook de heftruck zelf moet in veel gevallen aangepast worden aan gebruik op de openbare weg. De heftruck moet volgens het wegenverkeersreglement uitgerust zijn met:

  • Twee lampen aan voorzijde (zowel dim- als stadslicht)
  • Richtingaanwijzers aan voor- en achterzijde
  • Alarmlichten
  • Rood reflecterende driehoek met platte hoeken aan achterkant (midden of links van het midden, op een hoogte van min. 35 cm en max. 90 cm).
  • Twee achterlichten, twee remlichten en minimaal twee reflectoren aan achterkant
  • Extra richtingaanwijzers en oranje retro-reflectoren aan de zijkant bij heftrucks langer dan 6 meter.
  • Buitenspiegel(s) (bij open cabine alleen links, bij een gesloten cabine links en rechts)
  • Uitstekende delen dienen verwijdert of afgedekt te worden. Let op de vorken vallen hier ook onder
  • Als de heftruck langer is dan zes meter moet hij ook nog uitgerust zijn met extra richtingaanwijzers en oranje reflectoren aan de zijkanten

openbare weg

Eigen terrein of openbare weg

De verplichting voor het hebben van een T-Rijbewijs bij een heftruck die breder is dan 1.30 meter geldt op de openbare weg waar de wegenverkeerswet van toepassing is. Maar waar gaat de openbare weg over in eigen terrein? Is dit bij het oprijden van het parkeerterrein, of moet er dan een duidelijke afscheiding zijn middels een hek of slagboom. Wat als er een bordje staat dat op het terrein de wegenverkeerswet van toepassing is? Zodra er sprake is van verkeerssituaties kan het zijn dat de wegenverkeerswet van toepassing is. Werk je dus met een heftruck die breder is dan 1.30 m en ben je wel in het bezit van een heftruckcertificaat, maar niet van een T-rijbewijs dan ben je in de meeste gevallen in overtreding.

Heftrucks en verzekering

Heftrucks vallen onder de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM). De heftruck dient daarom minimaal over een WAM verzekering te beschikken. Ga je met je heftruck de openbare weg op dan kan het zijn dat de verzekering voorschrijft dat je in het bezit moet zijn van de verplichte competenties. Let goed op dat het T-rijbewijs hier dan noodzakelijk kan zijn.

Bent u werkgever houd er dan rekening mee dat de WA verzekering, het waarborgfonds en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet de schade dekken die de bestuurder van de heftruck zelf oploopt. Wilt u dit risico verzekeren dan doet u dit middels een werkgevers-aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WEGAM). U kunt hiervoor terecht bij uw verzekeringsadviseur.