Zijn mijn medewerkers verplicht een hoogwerker certificaat te halen?

Als werkgever doe je er alles aan om je personeel zo goed mogelijk te beschermen. Een veilige werkomgeving staat daarbij op nummer één. De werktuigen die gebruikt worden, spelen daarbij een belangrijke rol. Zo is de hoogwerker niet weg te denken uit de dagelijkse werkzaamheden van jouw bedrijf. Het werktuig biedt je een mobiel en stabiel platform waarmee je eenvoudig op grotere hoogtes kunt werken. Maar wanneer er onzorgvuldig met de hoogwerker wordt omgegaan, kan het apparaat een gevaar vormen voor de gebruiker en omstanders. Daarom zijn goede instructies en het opvolgen van veiligheidsvoorschriften van belang.

Hoeveel kennis is genoeg?

Als werkgever ben je verplicht ervoor te zorgen dat de gebruikers van een hoogwerker beschikken over de benodigde kennis om een hoogwerker veilig en verantwoord te kunnen bedienen. Maar ‘benodigde kennis’ is natuurlijk nogal een vaag begrip. Want wanneer beschikt iemand over voldoende kennis om de hoogwerker veilig te kunnen bedienen? Is het voldoende om zelf een ochtendje met je personeel aan de slag te gaan of klop je aan bij een erkende opleider waar je werknemers een hoogwerker certificaat kunnen halen?

medewerker hoogwerker

Een hoogwerker certificaat is waardevol voor jouw bedrijf

Het behalen van een hoogwerker certificaat is niet verplicht, maar erkende opleidingscentra zijn er niet voor niets. Tijdens een opleiding leer je van een erkende instructeur alles wat je moet weten om een hoogwerker veilig te kunnen bedienen. Bovendien ontdek je de risico’s die het werktuig met zich meebrengt en hoe je deze kunt beperken. En het goede nieuws is: de opleiding duurt maar één dag. Na deze dag ben je ervan verzekerd dat jouw personeel de juiste kennis in huis heeft om de hoogwerker niet alleen veilig, maar ook efficiënt te kunnen gebruiken. Met een hoogwerker certificaat op zak zorgen jouw werknemers voor een veilige werkomgeving waarin optimaal van de hoogwerker gebruik wordt gemaakt.